Skogens sociala värden ger inkomster till skogsägare

"Idag är min plats nere vid sjön det mest lönsamma hektaret i min skogsbruksplan. Och då är arbetsinsatsen väldigt liten", berättar Axel Hjelmer, en av grundarna till Eremit. Foto: Privat

Intresset för naturturism ökar för varje år – och det
innebär nya affärsmöjligheter för skogsägare. "Väldigt många människor värdesätter att få övernatta i en tyst skog helt för sig själva. Det gäller bara att vara öppen för att nyttja sin mark på olika sätt", säger Axel Hjelmer, skogsägare och medgrundare i företaget Eremit.

Axel Hjelmer, en av grundarna till webbapplikationen Eremit. Foto: Privat

Axel Hjelmer

På skogsfastigheten som tillhör Axel Hjelmers familjegård utanför Lammhult finns en sjö med en badplats och en liten brygga.

– Det är vårt smultronställe och det var den platsen jag hade i tankarna när vår affärsidé tog form, berättar Axel Hjelmer.

Han och två vänner, som alla arbetar i skogsbranschen, hade uppmärksammat en trend: för varje år blev husbilscamparna fler. Samtidigt upplevde många markägare fricampingen som ett problem.

– Allemansrätten gäller inte för motorfordon, därför väljer ofta skogsägare att sätta upp en bom vid sina enskilda vägar. Men vi tänkte att här finns en affärsmöjlighet. Uppenbarligen är många intresserade av att komma ut och uppleva den svenska naturen med husbil, det gäller bara att hitta en affärsform för det, säger Axel Hjelmer.

2019 släpptes Eremit, en digital plattform som ger husbilsägare möjlighet att boka en naturskön plats för ensamcamping samtidigt som skogsägaren får en extra inkomst.

– Fricamping är ofta förknippat med ett visst obehag, du vet inte om du kommer
bli bortkörd. Att kunna boka sin plats i förväg och planera sin semester ger en mycket bättre upplevelse. Vi har skapat en modell där markägarna är delaktiga och tycker att det är kul att ha besökare i sin skog, förklarar Axel Hjelmer.

Att det fanns en marknad fick de snabbt ett kvitto på. Från en handfull platser den första säsongen nådde företaget sommaren 2023 upp till 150 platser och bokningarna har ökat för varje år.

– Det ska vara enkelt för skogsägaren. Eftersom vi löser allt digitalt – från bokning
och betalning till navigering så att gästerna hittar rätt – blir det lönsamt trots att det bara rör sig om några hundralappar per plats och husbil. Det skogsägaren behöver göra är att underhålla platsen och se till att det är trevligt för besökarna att komma dit.

– Idag är min plats nere vid sjön det mest lönsamma hektaret i min skogsbruksplan. Och då är arbetsinsatsen väldigt liten. Jag lägger några timmar om året på att fylla på ved, köra lite med röjsågen, slå bort gräs och fixa till vägen när det behövs, säger Axel Hjelmer.

Att skapa nya inkomstmöjligheter och bidra till en hållbar omställning inom skogsbruket är en viktig drivkraft. Under 2022 låg den sammanlagda genomsnittliga intäkten för en eremitplats på 8 000 kronor och de populäraste platserna gav skogsägarna mellan 15 000 och 25 000 kronor.

– Jag är certifierad skogsägare och brinner för ett hållbart brukande av skogen. För mig handlar det inte om att välja mellan produktion och miljö, utan om att nyttja skogen på olika sätt. Jag har avsatt mark där människor ska trivas och är mån om att behålla områdets karaktär, för det är naturupplevelsen gästerna betalar för. Genom att ta in de sociala värdena i skogsbruket har jag fått en ny inkomst i gården, säger Axel Hjelmer.

Text: Monica Forsberg

Axel Hjelmer

  • Ålder: 41 år.
  • Bor: Gården i Asa utanför Lammhult.
  • Gör: Skogsekonom och skogsägare. Driver företaget Eremit, en digital plattform som länkar samman markägare med
    naturturister.
  • Familj: Sambo och två barn.
  • Drivkraft: Utveckla och förverkliga hållbara idéer.
  • Bäst med att vara skogsägare: ”Det är en stark och långsiktig relation till skogen och man har privilegiet att få åldras och växa tillsammans med den.”

Våra tjänster

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.