Tydliga mål ska ge ökad skogsproduktion

Tydliga mål för skogens tillväxt sätter fokus på en fortsattutvecklingav skogsbruket. Foto: John Mark Arnold /unsplash.com

Skogsstyrelsen har inlett en bred samverkansprocess med skogssektorn för att öka skogsproduktionen. Genom att ange tydliga mål för skogens tillväxt och användning vill man sätta fokus på en fortsatt utveckling av skogsbruket.

 Till hösten 2017 ska man tillsammans med skogssektorn arbeta fram mål och diskutera vilka åtgärder som behöver genomföras.

– I skogen har vi idag rätt specifika mål för vad samhället vill när det gäller sociala och miljörelaterade frågor. Däremot är produktionsambitionerna mycket allmänt hållna, säger Erik Sollander, skogspolitisk strateg på Skogsstyrelsen.

Bakgrunden är att Sverige kommer att behöva mer förnybara resurser, bland annat träråvara, för att klara omställningen till ett fossilfritt samhälle. Skogsstyrelsen konstaterar att det finns goda möjligheter att öka skogsproduktionen  och avverkningarna från dagens nivåer. Som utmaningar pekas bland annat ut åtgärder för att minska vilt- och insektsskadorna samt insatser för att stimulera röjning och gallring.

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.