Sportfiskarnas projekt ger nytt liv i Kvarnabäcken

Från Sportfiskarnas projekt för flodpärlmusslor i Kvarnabäcken. Foto: Mattias Arnham/Sportfiskarna

Foto: Mattias Arnham/Sportfiskarna

Flodpärlmusslan spelar en viktig roll för ekologin i våra vattendrag, den renar vattnet och bidrar samtidigt med näring till andra organismer. Men mänsklig påverkan har förstört många av musslornas livsmiljöer och idag är arten starkt hotad. I Kvarnabäcken, strax utanför Göteborg, arbetar Sportfiskarna sedan länge för att få tillbaka flodpärlmusslorna – ett projekt som gett utdelning på flera sätt.

Kvarnabäcken rinner genom natursköna Lärjedalen utanför Göteborg, kantad av ädellövskog och betesmark. Den som tar sig en titt under ytan kan idag hitta flodpärlmusslor av olika storlek i sanden på botten. Det är resultatet av Sveriges första lyckade försök att återintroducera flodpärlmusslan och få fart på reproduktionen.

– Flodpärlmusslan är beroende av andra arter för att kunna reproducera sig. Här i Kvarnabäcken och Lärjeån är det öringen som är värdfisk, säger Niklas Wengström, som är biolog på Sportfiskarna och den som drog igång projektet.

– Boende i området har berättat att det på 1950-talet fanns rikligt med flodpärlmusslor här, men pärlfiske i kombination med att det byggdes vandringshinder i Lärjeån gjorde det tufft för dem. Första gången vi kom hit 2011 fanns det inga musslor kvar alls, berättar han.

Flodpärlmusslor upptagna för mätning. Foto: Mathias Arnham/Sportfiskarna

Foto: Mathias Arnham/Sportfiskarna

Utdikning och försurning har förstört livsmiljön

Niklas Wengström sökte finansiering från länsstyrelsen och kontaktade fastighetsägaren, som tyckte att projektet lät jättespännande.

– När vi förbättrar för flodpärlmusslan blir förutsättningarna samtidigt bättre för öring och andra organismer, exempelvis insektslarver, vilket i sin tur ger ökade bestånd och bättre fiskevatten, säger han.

Det finns flera orsaker till att förekomsten av flodpärlmusslor minskat så kraftigt, framför allt i södra och mellersta Sverige. Under 1600-talet togs miljontals musslor upp i jakten på pärlor, och det senaste århundradet har försämrad vattenkvalitet till följd av utdikning och försurning förstört musslornas livsmiljö. En förutsättning för att flodpärlmusslorna ska kunna fortplanta sig är att det
finns öring eller lax. När musselhonan släpper ut sina millimetersmå larver sätter de sig nämligen på värdfiskens gälar, där de under 10 månader utvecklas till små musslor innan de släpper taget, sjunker till botten och gräver ner sig.

– Minskar värdfiskpopulationen, så drabbar det musslorna. Vandringshinder som kraftverk och gamla dammar har haft stor negativ påverkan, förklarar Niklas Wengström.

Hund, i bakgrunden pågår mätning av flodpärlmusslor. Foto: Mathias Arnham/Sportfiskarna

Foto: Mathias Arnham/Sportfiskarna

En larv på 100 miljoner blir färdig mussla

Att flodpärlmusslans fortplantning är minst sagt komplicerad har inte heller gjort situationen bättre. Bara en larv på 100 miljoner utvecklas till en färdig mussla och först efter 15 till 20 år är den könsmogen och kan producera nya larver. Men i Kvarnabäcken har Niklas Wengström och hans kollega Daniel Wendesten lyckats hjälpa naturen lite på traven.

– Vi har fångat in öringar och befruktade flodpärlmusslor och satt dem tillsammans i så kallade sumpar i bäcken. Där har de fått vara tills värdfisken har infekterats med mussellarverna på sensommaren. Går det bra så kan det sitta 1000-tals larver på varje fisk, berättar Niklas Wengström.

Därefter släpps både fiskar och musslor tillbaka ut i vattendraget och naturen får ha sin gång. Mer fisk i bäcken, fler flodpärlmusslor och bättre vattenkvalitet – allt hänger ihop.

– Varje mussla filtrerar 40 till 50 liter vatten per dag samtidigt som musslorna stabiliserar bottnarna och bidrar med massor av näringsämnen så att andra djurgrupper, framför allt insektslarver, kan leva där, säger Niklas Wengström och fortsätter;

– Insekterna blir föda åt bäckens fiskar och du får ett mer levande vattendrag, som inte slammar igen.

Hoppas att musslorna ska reproducera sig på egen hand

Flodpärlmusslan trivs i klart, strömmande vatten och på bottnar utan alltför mycket sediment. För att förbättra förutsättningarna, både för musslorna och öringen, har delar av Kvarnabäcken restaurerats. Vandringshinder har röjts bort, grusbottnarna har luckrats upp och för att få en mer varierad miljö har grus och stenar lagts ut.

– Faktum är att vi idag ser fler flodpärlmusslor på de bottnarna vi har gjort iordning än i övriga delar av bäcken, så det visar att arbetet har gett resultat, säger Niklas Wengström.

Förra året gjordes en inventering av musslorna i Kvarnabäcken.

– Vi hittade flera årsklasser av musslor, från 10 centimeter ner till 3 centimeter. Det visar att vår metod faktiskt funkar, det känns otroligt bra. Nu vill vi att beståndet ska bli större och hoppas att de musslor som varit här längst kommer igång med att reproducera sig själva. Först då kan vi se fullt ut vad flodpärlmusslorna betyder för vattendragets ekologi, säger Niklas Wengström.

Text: Monica Forsberg

Restaurering av sjöar och vattendrag

Flottning, vattenkraft, utdikning, sjösänkning eller vandringshinder i form av fellagda vägtrummor – livsmiljön i många sjöar och vattendrag har påverkats negativt av mänskliga aktiviteter. Syftet med att restaurera sjöar och vattendrag är att återställa vattenmiljöerna till ett mer naturligt tillstånd så att fisk och andra djur ska trivas bättre.

Exempel på åtgärder för att förbättra vattenmiljön:

  • Lägga ut stenblock och lekgrus
  • Skapa passager förbi vandringshinder
  • Låta död ved ligga kvar
  • Återskapa vattendragets slingrande (meandrande) lopp på vissa sträckor.

Vill du veta mer? Hos länsstyrelsen finns experter på restaurering av sjöar och vattendrag. Du kan också kontakta Sportfiskarna för hjälp och råd.

Flodpärlmusslor i stor naturskyddsskandal

I slutet av sommaren 2024 uppmärksammades en naturskyddsskandal i Finland efter att ett stort skogsbolag misstänkts ha kört över och krossat tusentals flodpärlmusslor vid ett hygge i Suomussalmi, något som bland annat SVT rapporterade om. Händelsen upptäcktes av en tillfällighet då biologer åkte till floden Hukkajoki, en av landets mest betydande platser för flodpärlmusslor, och upptäckte att en skogsmaskin åkte över floden. Skogsbolaget var underrättade om förekomsten av flodpärlmusslorna och hade skrivit under på att lämna en skyddszon på 50 meter vid hyggen nära floder där de finns. Trots det hade man ändå bara lämnat ett par träd på hygget vid flodbanken i Suomussalmi. Varför entreprenören inte följt riktlinjerna utreds. Exakt hur många musslor som dödats vid hygget vet ingen, men det kan röra sig om tusentals då det kan finnas upp till tusen flodpärlmusslor per kvadratmeter. Boten för att döda en flodpärlmussla i Finland – som kan bli över 200 år gammal – är närmare 600 euro, så det kan bli dryga böter för företaget. Flera personer misstänks för grovt naturskyddsbrott.

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.