Skogen så in i Norden – likheter och skillnader

Foto: Matilda Holmqvist
Skogen i Norden motsvarar inte ens två procent av världens totala skogsareal – men den utgör ändå en viktig del av den globala skogssektorn. Det visar rapporten Nordisk skogsstatistik som också ger en möjlighet att jämföra länderna med varandra.

Mats Hannerz
Vilket nordiskt land har flest privata skogsägare? Och vilket är det vanligaste trädslaget i Finland? Det är exempel på statistik som går att hitta i Nordisk skogsstatistik 2023 – en rapport som gjorts på uppdrag av SNS Nordic Forest Research.
Mats Hannerz är, tillsammans med Håkan Ekström, författare till rapporten. Vi har pratat med Mats som är jägmästare och skoglig doktor och har arbetat med skoglig forskning i över 35 år.
På vilket sätt spelar skogen i Norden en viktig roll globalt?
– Norden består av starka skogsnationer som producerar – och står för – mycket av världens tillförsel av skogliga produkter. Exempelvis står Sverige och Finland för 16 procent av den globala exporten av sågade trävaror och papper. Skogen i Norden är också viktig ur klimat- och miljösynpunkt. Exempelvis finns över 60 procent av Europas strikt skyddade skogar här, och då främst i Sverige och Finland.
Hur betydande är skogssektorn när det kommer till arbetstillfällen i Norden?
– Skogssektorn är viktig för de nordiska nationernas ekonomi, särskilt för Sverige och Finland, men med ett rationaliserat skogsbruk är antalet faktiska anställda få. Sverige är exempelvis den tredje största exportören i världen av sågade trävaror – men skogsindustrin sysselsätter ”bara” omkring 120 000 personer i landet.
Var det något som förvånade dig i arbetet med rapporten?
– Att produktionen i Norden är så pass betydande. Men också resultatet från Biodiversity intactness index** som presenteras i rapporten och som visar hur mycket av ett lands ursprungliga biologiska mångfald som återstår. Sverige, Finland och Norge står ut i mätningen då de har hög andel relativt oförstörd natur jämfört med övriga Europa. Det är intressant då det inte korrelerar med de lägre siffror vi rapporterar till EU. Det rör sig om olika mätmetoder, och man kan tycka att Sverige är lite självspäkande i rapporteringen till EU:s art- och habitatdirektiv.
** Biodiversity intactness index (BII) visar hur mycket som återstår av ett lands ursprungliga biologiska mångfald. Resultatet finns presenterat i rapporten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Den nordiska skogen i några siffror*
- Skogen i Norden utgör 1,6 procent av världens totala skogsareal.
- Nästan 55 procent av Nordens totala landyta utgörs av skog. I Sverige består 69 procent av landytan av skog.
- 62 procent av Europas strikt skyddade skogar finns i Norden.
- 24 procent av Nordens skogar är offentligt ägda medan motsvarande siffra för Europa är 43 procent. Sverige har den högsta andelen privatägd skogsmark i Norden.
- Sverige och Finland stod år 2021 för 16 procent av den globala exporten av sågade trävaror och papper och 14 procent av massaexporten.
- Skogsbruk- och skogsindustri är mansdominerade branscher både i Europa och Norden. 2015 var 88 procent av de sysselsatta inom skogsbruk och avverkning i Norden män.
*Källa: Nordic Forest Statistics 2023. Rapporten finns att ladda ner som pdf hos Nordic Forest Research Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Dela
Vill du prenumerera...
...på vårt nyhetsbrev?
Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.
...på Tidningen Skogsvärden?
Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.