Vi har gjort Sveriges skogar och skogsägare rikare sedan 1912. Våra erfarna rådgivare hjälper dig – oavsett om du vill maximera intäkter, jakt eller naturvärden.

Resan mot en jämställd skogsbransch har bara börjat

Debatten om nakenkalendrarna visar hur viktigt det är att bredda jämställdhetsfrågan, till att handla om mer än andelen män och kvinnor i branschen, säger Skogssällskapets HR-chef Anna-Karin Santonen Öjerskog.

Anna-Karin Santonen Öjerskog, HR-chef på Skogssällskapet

Anna-Karin Santonen Öjerskog, Skogssällskapets HR-chef

Kalendrar där lättklädda kvinnor poserar med skogsmaskiner har de senaste veckorna hamnat i rampljuset i medierna, och flera stora aktörer har gått ut och fördömt och tagit avstånd.

– Det är bra och viktigt med tydliga ställningstaganden. Samtidigt visar kommentarer på webbartiklar och i sociala medier upp en annan bild av skogsbranschen, säger Anna-Karin Santonen Öjerskog, Skogssällskapets HR-chef.

Skogsvetaren Anna Schyman, som uttalat sig i debatten, vittnar i DN 1 december 2019länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster om de kommentarer hon fått från män, som känner sig kränkta för att de inte får titta på vackra kvinnor.

– Det är ett tydligt tecken på att resan bara har börjat. På Skogssällskapet vill vi bidra till en förändring. Skogen är en framtidsbransch på så många sätt. Men om vi ska få de unga kvinnor och män som just ska välja utbildning att också tycka det behöver vi förändra synen på vad en jämställd skogsbransch egentligen är. Det handlar inte bara om andelar – hur många kvinnor respektive män som jobbar i branschen. Det handlar om hur vi ser på kvinnor och män, sexualitet och könsroller, och hur vi säkerställer att alla människor – oavsett kön, sexualitet eller etnicitet – känner sig välkomna och trygga på våra arbetsplatser, säger Anna-Karin.

– På Skogssällskapet jobbar vi aktivt med värderingsfrågor, och följer löpande jämställdhet och likabehandling både i anonyma medarbetarundersökningar och i samtalet mellan medarbetare och chef, fortsätter hon.

Text: Ulrika Lagerlöf

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.