Sök anslag
Anslag kan ges till enskild person eller i undantagsfall till institution eller organisation. Stiftelsens anslag är engångsanslag som får disponeras under två år.
2024 års utlysning
Under 2024 utlyser stiftelsen 1 miljon kronor för forskningsändamål enligt stiftelsens stadgar. Utlysning av forskningsmedel sker tillsammans med Stiftelsen Skogssällskapet. Ansökningsperioden öppnar 2 september och avslutas 15 november. Sökanden informeras om styrelsens beslut under januari 2025.
Till ansökan i ansökningssystemet biläggas en detaljerad projektbeskrivning i fritt format som inte får överstiga 4000 ord. Nedan är exempel på delar som den bör innehålla:
- Vetenskaplig bakgrund till projektet med referenser
- Målsättning samt vetenskapliga frågor eller hypoteser
- Vilka nya vetenskapliga rön som projektet kommer att bidra till
- Resultat som du eller din gruppering tidigare har erhållit inom området
- Teori och metod
- Hur arbetet ska organiseras samt tidsplan
Denna projektbeskrivning sammanfattas i ansökningssystemets mall.
Enligt stadgarna för fonden ska avkastningen användas för främjande av biologisk forskning, varvid företräde ska ges åt följande forskningsområden:
- forskning inom Store Mosse-området (Värnamo)
- botanisk eller zoologisk myrforskning
- skoglig mykologi (inklusive lichenologi)
Ansökningar om anslag till högkvalitativa projekt inom angränsande områden kommer att behandlas. Vidare uppmanar vi till ansökningar för projekt som inkluderar studier av naturvårdsinsaster på stiftelsen fastigheter i Värnamotrakten. Stiftelsen bedriver skogsbruk på dessa fastigheter med naturvårdshänsyn, t.ex genom att stimulera lövskogsinslag och återvätning av dikad mark. Ta kontakt med styrelsen om du avser att inkludera studier på dessa marker in din forskning.
Medel till apparatur eller utrustning kan ges om omedelbar finansiering kan ske genom att fonden har ekonomisk möjlighet att själv eller på lika villkor med annan finansiär stödja.
Kongressdeltagande kan stödjas om relevanta områden behandlas. Krav ställs på aktivt deltagande såsom medverkan genom föredrag eller poster, uppdrag som sessionsordförande, diskussionsledare eller dyl.
Utländsk forskare kan erhålla anslag under förutsättning att denne medverkar i ett svenskt projekt eller är knuten till en svensk universitets-/högskoleinstitution.