Vi har gjort Sveriges skogar och skogsägare rikare sedan 1912. Våra erfarna rådgivare hjälper dig – oavsett om du vill maximera intäkter, jakt eller naturvärden.

Grönt kol kan bli rena guldet

I Umeå bygger nu företaget BioEndev en industrianläggning som ska producera så kallat grönt kol, en produkt som som framställs genom att man rostar, eller torrifierar, trä.

Grönt kol är vattenavvisande, transportvänligt, homogent och lättpressat. Det sprider inte skadedjur och kräver lite energi att framställa. Råvaran – i stort sett all form av biomassa – finns dessutom i mycket stora mängder över hela världen.

Kostnaden för att förvandla biomassa till grönt kol tjänar man bland annat in på billigare transporter, lättare lagring och bra anpassning till de kolpannor för förbränning av svart kol som redan finns i stora mängder ute i Europa.

Anläggningen i Umeå kommer i första hand att använda sågspån. Umeå Energi, en av delägarna i BioEndev, satsar tolv av de cirka 50 miljoner som den nya utvecklingsanläggningen kostar. Övriga huvudfinansiärer är Energimyndigheten, som går in med 27 miljoner kronor, och SCA, som investerar fem miljoner.

Våra tjänster

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.