Kunskapsbank

Välkommen till Skogssällskapets kunskapsbank! Här samlar vi artiklar och reportage om skogsskötsel, naturvård, avverkning, rekreation, viltvård och mycket annat. Artiklarna är indelade i åtta huvudämnen. Överst ser du våra sex senaste artiklar. Du kan också söka på valfritt ämne i sökrutan.

 • Artikel
  Terri kombimaskin som både skördar och skotar virket. Foto: Ulrika Lagerlöf/Skogssällskapet

  Naturvård med lätta maskiner i Jordbärs­murens reservat

  I naturreservatet Jordbärsmuren utanför Gysinge hjälper Skogssällskapet just nu länsstyrelsen i Gävleborg med åtgärder för att restaurera naturvärden. På den blöta och känsliga marken ska granarna tas bort så att skogen blir ljusare, lövträden gynnas och vitryggig hackspett och andra arter trivs.
 • Artikel
  Skördare. Foto: Ulrika Lagerlöf/Skogssällskapet

  Så kan AI förändra skogsbruket

  Det händer mycket inom digitaliseringen av skogsbruket. Redan nu kan skogsägare ha stor nytta av metoder och teknik baserad på artificiell intelligens, AI, som kan bidra till både ökad ekonomisk lönsamhet och ett mer hållbart skogsbruk.
 • Artikel

  Sju smarta appar för dig
  som vistas mycket i skogen

  Appar kan ge dig både inspiration och information när du utforskar skogen och naturen. För dig som skogsägare finns dessutom flera appar som kan fungera som stöd och hjälp i vardagen.
 • Krönika
  Oscar Fornander. Foto: Jonas Häll

  Virkeskrönika: Ett liknande virkesår som 2023 har vi aldrig tidigare skådat

  Oscar Fornander, virkeschef på Skogssällskapet, skriver om det aktuella läget på virkesmarknaden.
 • Artikel
  Maria Nordström, Skogforsk. Foto: Bitzer Productions

  Bättre hänsyn i skogen med AI?

  Miljö- och kulturhänsyn är en självklar del i dagens skogsbruk. Men att identifiera de områden där hänsyn behövs kan vara både tidskrävande och svårt. Vi frågade Maria Nordström, digitaliseringsledare på Skogforsk, hur AI kan bli ett verktyg för bättre hänsyn i skogen.
 • Artikel
  "Digital tvilling" av skog. Illustration: Dianthus AB

  Ny teknik kan ge bättre betalt för virket

  Fredrik Walter som äger skog i Lakaträsk i Norrbotten har många titlar: jägmästare, IT-entreprenör, skogsägare och finsnickare. Han tror att det i framtiden kan bli enklare för skogsägare att erbjuda specialsortiment på virkesmarknaden med hjälp av så kallade ”digitala tvillingar” – där skogen har flyttat in i datorn.

Ämnen