- Start
- Kunskapsbank
- Fastighet
Fastighet
#Fastighet
Skogen är inte bara en samling träd. Det finns mängder med möjligheter att ta vara på och utmaningar att hantera för att man som skogsägare ska nå sina mål med fastigheten.
Det kan handla om nyckelbiotoper, naturreservat eller Natura 2000-områden. Då är det viktigt att känna till sina rättigheter och skyldigheter inför att en avsättning ska göras, och vad som gäller när den väl är gjord.
För den som ännu inte äger någon fastighet finns det mycket att fundera på inför en eventuell investering. Vilken ägandeform är den bästa? Om skogen ska ärvas – är det bäst att göra det som en gåva eller ett köp? Var ska jag köpa skog? Vad får jag för pengarna?
Artiklar & reportage
-
Skogsägarskolan: Så funkar det med husbehovstäkter
Att från sin egen mark utvinna material för att använda till vägar eller hus är både praktiskt och helt gratis. Men hur funkar det egentligen – var får man gräva, hur stor mängd får man ta och för vilket syfte? Skogssällskapets konsultchef Christina
-
Från novis till engagerad skogsägare
Om någon sagt till Ulrika Ekstedt att hon en dag skulle ha en traktor, röjsåg och jägarexamen hade hon bara skrattat. Men efter att hon började som ekonomichef på Skogssällskapet blev inget sig likt. Nu, tre år och en skogsmarksinvestering senare, är hon
-
Skogsfonden Silvestica: När börsen går ner fortsätter skogen att växa
Skog och pensioner är en ”perfect match” – det menar Rickard Lehmann, vd för den långsiktiga skogsfonden Silvestica Green Forest som vänder sig till institutionella placerare. Skogsvärden har träffat honom för att höra hur han ser på skog som investering.
-
Spillkråkornas ordförande om skogen som manlig arena
Över en tredjedel av Sveriges skogsägare är kvinnor – ändå är det totala arealinnehavet som kvinnor står för förvånansvärt litet. Vi har pratat med Kerstin Dafnäs, ordförande i föreningen Spillkråkan, om jämställdheten i skogen, kvinnors ägande och hur
-
Guide: Investera i skog
Går du i tankar på att investera i skog, men tycker det verkar svårt? Lugn! Vi guidar dig genom de olika stegen och tipsar om vad du ska tänka på både innan och efter att du gjort din investering.
-
Björn Ferry och Heidi Andersson har skogen som pensionssparande
Hallå där med Heidi Andersson och Björn Ferry, före detta elitidrottare som idag lever på sina personliga varumärken, skogsbruk och investeringar.
-
Skogsindex: Stigande skogsmarkspriser når nya rekordnivåer
Uppåt, framåt – skogen fortsätter slå nya rekord. Under hösten har skogsmarkspriserna stigit till toppnoteringar samtidigt som timmerpriserna ökar överlag i hela Sverige. Det berättar Ulrik Abelson, fastighetsexpert på Skogssällskapet.
-
Skogsägaren som satsar på hälsokost i björkbeståndet
När Sverker Johansson köpte skog för några år sedan såg han inte hur den skulle kunna ge avkastning de närmaste 20 åren. Men så föddes idén om att ympa sprängticka i ett par hektar björkskog – en satsning som ser ut att kunna ge god lönsamhet på kort tid.
-
Skogsindex: Stigande priser på både virke och skogsmark
Skogen är hetare än någonsin. Trots pandemi fortsätter skogsmarkspriserna att stiga och nå nya rekordnivåer – samtidigt som virkesmarknaden också är het och där dragloket är den starka trävarumarknaden. Det berättar Ulrik Abelson, fastighetsexpert på
-
Webbinarium om att anlägga skogsbilväg
30 mars 2021 anordnade Skogssällskapet ett digitalt frukostseminarium om att anlägga skogsbilväg.
Våra tjänster inom Fastighet
Aktuella projekt inom Fastighet
-
Är äganderätten hotad? En historisk jämförelse av gränserna för den privata äganderätten till skogsmark Forskare: Anna Sténs
-
Habitat banking i Sverige – möjligheter och utmaningar med en ny marknad Forskare: Anders Enetjärn
-
Kunskapssyntes om nyckelbiotoper Forskare: Lena Gustafsson