Krönika

Virkeskrönikan: Stabilt – men ändå osäkert

Råvarumarknaden har varit ganska stabil det senaste halvåret. Marknaden för skogsindustrins produkter är däremot inte lika stabil. Många faktorer påverkar, och vilka som påverkar mest är svårt att avgöra.

Dollarn fortsätter att hjälpa många industrier. I Sverige kan vi vara glada att vi slipper euron – finska och tyska sågverk har det ännu lite jobbigare. Sågverken brottas med låga priser på sina biprodukter, det gäller i hela Europa.

Effekterna av stormarna och den stora skogsbranden i Västmanland börjar klinga av. Undantaget är biobränsle, som det lokalt finns gott om.

Det intressanta är att det är god efterfrågan på råvara i hela Sverige. Nyligen har priset på timmer stigit något. Trots en väldigt hög produktion av trävaror – som riskerar fylla lagren –försöker man öka takten och köper mer råvara. Det gör att jag känner en viss oro över timmerförsörjningen. Just nu är den kanske bra, men hur blir det sen? Det kan vara en anledning till att vi ser små justeringar uppåt på timmerpriset.

För massaveden råder delvis andra förhållanden. Vi importerar stora volymer från Norge, vilket pressar priserna i Sverige. Vi kommer troligen att importera ännu mer från grannen i väster; avverkningsvolymerna där kan öka rejält. Redan i dag är Norge beroende av att exportera timmer och massaved. Avsättningsmöjligheterna inom Norge räcker inte till.

Det är lätt att hitta negativa signaler. Men det är lika lätt att hitta positiva. Det beror lite på åt vilket håll man tittar. Ta Mellanöstern och Nordafrika. Trots allt som har hänt, och det som pågår nu, så rullar den marknaden på. Jag tycker det visar på en underliggande kraft som inte avtar så lätt. Och det finns fler regioner som fungerar på samma sätt. Visserligen går framförallt Västeuropa någon form av kräftgång, men det verkar inte bli sämre, och de östra delarna har troligen en bra potential.

Den senaste statistiken säger att avverkningsanmälningarna har sjunkit i 19 län av 21. Vad får det för konsekvenser? Det vore en sak om det bara var i stormområden som anmälningarna blir färre, men det är i nästan hela Sverige. Håller det i sig, får det effekter på råvaruflödet och priserna. Sammantaget tror jag på en fortsatt, försiktigt positiv, global trend och en fortsatt intressant marknad för skogsägaren.

Påbörjade husbyggnationer per månad i USA. Trenden blir tydligare för varje år. Jämför vi med 2011 är det stora förändringar i procent.

Importvolymer per månad från de största exportländerna. Mellanöstern är en stor marknad med en positiv trend.

Magnus Juntikka

Virkeschef Skogssällskapet t.o.m. 2018

I virkeskrönikan analyserar Magnus Juntikka fyra gånger per år den aktuella virkesmarknaden.

Våra tjänster

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.