Beteendevetaren om rädsla: "Vill du styras av dina rädslor eller av din nyfikenhet?"

Maria Helander, beteendevetare.

Maria Helander, beteendevetare.

Rovdjur, troll, mörker och hot. Att känna olika rädslor inför skogen är vanligt. Beteendevetaren Maria Helander förklarar vad våra rädslor bottnar i och hur vi kan skrämma bort dem.

Att människan som art, Homo sapiens, har överlevt genom historien är egentligen ganska osannolikt. Vi är inte starka, vi är inte snabba och vi har inga klor. Vad som trots detta har gjort att vi har klarat oss är vår utvecklade hjärna och våra olika grundkänslor. Rädslan är en av dessa livsviktiga känslor, förklarar Maria Helander.

– Att känna respekt för sådant som är farligt och undvika den typen av situationer har räddat oss, säger hon.

Än i dag har rädslan en överlevnadsfunktion i vissa sammanhang, men den kan också innebära ett hinder. Allt beror på hur vi förhåller oss till våra rädslor.

Om du lär dig att det är spännande att testa och utmana dina rädslor behöver det inte bli något hinder.

– Om du lär dig att det är spännande att testa och utmana dina rädslor behöver det inte bli något hinder, men om du redan som liten blir omhuldad så blir du rädd för att vara rädd.

En annan faktor som påverkar våra rädslor är våra vanor. Vi präglas av den miljö vi lever i. Maria Helander ger ett talande exempel.

– När några vänner från stan besökte mitt lantställe med sin fyraåriga dotter så vågade dottern nästan inte sätta fötterna i mossan. Hon hade aldrig gått i en skog utan var van vid att trampa på asfalt, säger hon.

Maria tycker att det är lite oroväckande hur allt fler människor blir fråntagna den miljö vi är gjorda för att vara i, nämligen naturen. Detta i sin tur gör att vi förlorar kunskap som i alla tider har varit naturlig, vilket resulterar i en kunskapslucka som skapar rädsla. Men det finns sätt att mota rädslan på.

Maria delar metoderna i tre steg: kunskap, nyfikenhet och nytta.

– Låt säga att du är rädd för att stöta på djur i skogen: skapa då kunskap om detta. Hur vanligt är det att det händer? Vad ska man göra om det händer?

Steg två är att vara nyfiken på sin rädsla och att inse att rädslan i sig inte är farlig.

– Jag brukar hjälpa mina klienter med att söka upp sina rädslor och öva sig på att vara rädda. Fråga dig: Hur känns rädslan? Får jag högre puls, handsvett? Genom att undersöka våra rädslor tenderar de att krympa. Det är nämligen svårt att vara nyfiken och rädd samtidigt. Därför har vi så stor nytta av vår nyfikenhet.

Tredje steget handlar om att se nyttan med att övervinna sina rädslor. Vilka blir vinsterna?

– Hitta din drivkraft! Om du inte ser någon nytta med att vara i skogen kommer du inte att övervinna rädslan. Men om du spaltar upp vad du skulle vinna på att vistas ute i skogen så skapar det en motivation.

– Fråga dig själv om du vill styras av dina rädslor eller av din nyfikenhet. Den frågan kan du ställa dig själv i stort som smått genom livet.

TEXT: Malin Letser

Våra tjänster

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.