Helikopterinventering i stormen Alfridas spår

Stormfälld tallskog. Foto: Mostphotos

Stormfälld tallskog. Foto: Mostphotos

Stormen Alfrida drabbade Roslagskusten hårt under de första dagarna på det nya året. Nu pågår inventering och avverkningsplanering för att på bästa möjliga sätt ta tillvara stormvirket.

Henrik Möllerberg, regionchef östra Svealand. Foto: Ulrika Lagerlöf

Henrik Möllerberg

– Vi har redan inventerat en del fastigheter från marken, men inom kort kommer vi med hjälp av helikopter att flyga över drabbade kunders fastigheter för att skapa en så fullständig överblick över skadorna som möjligt, säger Henrik Möllerberg, regionchef för östra Svealand.

Att använda helikopter vid inventering av stormskador är effektivt då det på kort tid går att scanna av ett stort område. Därefter börjar planeringen för hur arbetet på mest effektiva sätt ska genomföras i skogen.

– Vi kommer att styra turordningen så att vi får effektiva rutter när vi tar hand om stormvirket. Det tjänar alla på, säger Henrik Möllerberg.

Många av träden som stormfällts behåller en viss rotkontakt med marken, och dör därför inte omedelbart när våren kommer och växtsäsongen påbörjas.

– Efter stormen Ivar 2013 fanns det träd som kunde avverkas långt efter att de stormfällts, och där virkesvärdet var opåverkat. Därför är det bättre att först inventera ordentligt, och göra en bra planering så att man använder maskinerna optimalt, säger Henrik Möllerberg.

Alexander Karlsson, skogsförvaltare Uppsala. Foto: Ulrika Lagerlöf

Alexander Karlsson

Alexander Karlsson är skogsförvaltare, baserad i Uppsala. Han säger att han får många samtal från oroliga skogsägare.

– Många hör av sig och berättar om skador på sina fastigheter. Jag har inventerat en hel del från marken, och skadorna är på sina håll omfattande, berättar Alexander Karlsson.

Så snart som möjligt är det viktigt att anmäla skadorna till sitt försäkringsbolag.

– De som inte redan har gjort det ska göra det så snart som möjligt. Det finns försäkringsbolag som själva vill göra en besiktning av skadorna, säger Alexander Karlsson.

TEXT: Ulrika Lagerlöf

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.