Skogsägaren Jyrki Mäki vill skapa värde för kommande generationer

Jyrki Mäki bor i Estland och äger skog i Finland. Nu har han bestämt sig för att utöka sitt skogsinnehav och att lära sig mer om skogsbruk. Målet är att på sikt bli en stor skogsägare – och till sin hjälp har han Skogssällskapet.

Jyrki Mäki

Jyrki Mäki

– Jag är en entreprenör och har alltid drömt om att äga mycket skog, säger han.

Jyrki Mäki bor i Estlands huvudstad Tallinn där han driver ett familjeföretag inom bilbranschen. Han berättar att han alltid har varit entreprenör och att hans intresse för skog och mark är präglat av det.

– Jag äger sedan länge en liten gård där jag bedriver jordbruk i liten skala, och för drygt 20 år sedan köpte jag en bit skogsmark i Finland. Men det är först nu, när jag kan ta det lite lugnare i familjeföretaget, som jag har fått tid att fundera och planera framåt vad gäller skogen, säger han.

Äger 150 hektar i södra Finland

Eftersom Jyrki Mäki bor i Estland har han inte haft möjlighet att vara så aktiv som han har önskat när det gäller att söka efter nya fastigheter i Finland. Av den anledningen har han anlitat Skogssällskapet som hjälper honom både med förvaltning och med att leta nya, intressanta fastigheter. Det har lett till att Jyrki Mäki på kort tid har fördubblat sitt skogsinnehav, och i dag äger han, tillsammans med sin familj, omkring 150 hektar skogsmark, främst i södra Finland. Och mer ska det bli.

– Det här är en bra början, och jag har även börjat titta på skog här i Estland. Men vi tar en sak i taget, säger han.

Sköter skogen som olikåldriga bestånd

Jyrki Mäki berättar att hans vision framåt är att äga mycket skog och att förvalta den på ett hållbart och långsiktigt sätt.

– Alla intäkter som skogen kommer att ge vid avverkning kommer jag att återinvestera eller använda till att utöka mitt innehav, säger han och tillägger att han dock inte har några planer på att avverka maximalt för att få ut så mycket pengar som möjligt på kort tid. Tvärtom. Hans skogar ska vara levande och han vill sköta dem som olikåldriga bestånd.

– Det kanske kostar lite mer att sköta sin skog på det sättet, å andra sidan tror jag att det lönar sig i längden. Samtidigt har jag full förståelse för att olika skogsägare har olika behov och mål med sin förvaltning. Var och en måste få sköta sin skog på sitt sätt. Det finns inga rätt eller fel, säger han.

Utöver viljan att utöka sitt skogsinnehav har Jyrki Mäki även som mål att lära sig mer om skogsbranschen. Nyligen var han i Helsingfors för att delta i ett seminarium som Skogssällskapet arrangerade i samarbete med Ernst & Young.

– Jag försöker att lära mig nytt hela tiden, och jag läser ganska mycket och tar del av nyheter. Det här seminariet handlade till stor del om utvecklingen av skogsfastighetsmarknaden, både i Sverige, Finland och Baltikum. Det var mycket givande och jag är överlag väldigt nöjd med samarbetet med Skogssällskapet.

Vill skapa värde för kommande generationer

För Jyrki Mäki handlar intresset för skogen till stor del om det affärsmässiga – att skapa värde för kommande generationer.

– Jag och min fru har fyra barn och även om de inte är så intresserade av skogen i dag så tror och hoppas jag att de i framtiden kommer att tycka att de här investeringarna var bra. Jag hoppas att de om sisådär 30 år kommer att säga att deras pappa var klok!

Han tillägger dock att det affärsmässiga verkligen inte är allt. De ”mjuka” värdena är också väldigt viktiga.

– Det roligaste med skogen är nog att bara få vistas i den, plocka bär och svamp, och att jaga. Många frågar mig vad det är för skillnad på att gå i sin egen skog och att gå i någon annans skog. Vi har ju allemansrätten i Finland. Men för mig är det skillnad. Det är en fin känsla att äga skog som inte riktigt går att förklara, säger han.

Text: Malin Letser

Våra tjänster

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.