Aktuellt från östra Götaland

Regionchef Johan Asp skriver om det aktuella läget i östra Götaland.

Hösten och vintern har på regionen flutit på i ett högt tempo. Våra skogsförvaltare har under hösten, förutom att sköta om den dagliga verksamheten, även arbetat med att följa upp vad barkborren ställde till med i höstas. Den svala och blöta sommaren gjorde att vi nog har fått en liten ”knäck på kurvan” över angreppen, men än är dock inte faran helt över. Svärmningen som skedde i slutet av sommaren gjorde att det blev en del nya angrepp som har börjat synas under den andra halvan av hösten. Lyckligtvis kan vi som sagt konstatera att angreppen har minskat, något som också Skogsstyrelsens rikstäckande inventering bekräftade strax innan jul.

Virkesmarknaden har varit extremt stark under hösten och fortsatt under vintern. Vi ser idag att virket handlas för väldigt höga nivåer. Orsakerna till detta är många, men konflikten i Ukraina, låg svensk krona och höga energipriser har varit några av orsakerna till att vi har de priser vi har idag. Detta har medfört att trots att många av våra kunder avverkat mycket på grund av barkborren de senaste åren, så finns det nu goda chanser att göra riktigt bra affärer. Detta har medfört att vi har haft ett väldigt högt tempo under hösten och vintern vad gäller avverkningar.

Nu när dessa rader skrivs, är vi mitt i processen att avsluta det gångna året och påbörja den operativa planeringen för det nya året. Förvaltarna börjar så smått bli klara med att presentera kommande års budgetar, och samtidigt ta fram skogliga årsbokslut för året som gått. Detta för att våra kundekonomer ska kunna iordningställa och prestera våra kunders ekonomiska bokslut.

Under julhelgerna så har vår region tyvärr drabbats av en hel del snöbrott, framförallt i regionens norra del. I mellandagarna så föll det relativt mycket snö, som i kombination med skiftande temperaturer och blåst gjorde att upplegan frös fast, och många toppar gick då av i den hårda vinden. Det är framförallt nygallrade bestånd som har drabbats. Vi är nu, i skrivande stund, ute och inventerar våra kunders fastigheter för att få en uppfattningen om hur stora skadorna blivit. De första rapporterna tyder på att det kan vara väldigt stora lokala skillnader.

Är ni ute i er skog och hittar toppbrott, så tveka inte att kontakta er förvaltare så lägger vi upp en planering för hur dessa ska hanteras.

Vi har under vintern rekryterat en ny förvaltare, efter Robert Karlsson. Det känns glädjande att kunna meddela att vi nu har anställt Henrik Stahlberg, som har en lång och gedigen erfarenhet av skogsbranschen. Henrik kommer att vara stationerad i Vimmerby, och börjar hos oss 1 mars. Jonas Gynnerstedt kommer även han tillbaka i tjänst efter nyår, efter en tids föräldraledighet, så nu är vi full bemanning på regionen!

Läs gärna vår konsultchef Christina Nyströms råd kring vad som är aktuellt inom ekonomi- och fastighetsfrågor så här i början av året.

Johan Asp

Regionchef östra Götaland
Karta region östra Götaland

Region östra Götaland innefattar länen Östra Götaland, Jönköping samt norra delen av Kalmar län. Här finns kontor i Linköping, Jönköping och Vimmerby.

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.