Internationella skogsdagen 21/3: Dags för svenskarna att #draåtskogen

Blommande hassel. Foto: Pixabay

På flera håll i landet har hasseln börjat blomma. Foto: Pixabay

Det blir allt ljusare och vårfåglarna är på intågande i stora delar av Sverige. Med kampanjen #draåtskogen vill Skogssällskapet uppmuntra svenska folket att gå ut i skogen och leta vårtecken på Internationella skogsdagen, måndagen den 21 mars.

– Vi lever i en orolig tid, och det som händer i vår omvärld påverkar oss alla. Men skogen finns där som ett andrum, den är alltid öppen, säger Karin Fällman Lillqvist, hållbarhetschef på Skogssällskapet.

Just nu gör våren sig påmind i hela landet, när dagarna blir längre och kvällarna ljusare. Men skillnaderna är stora – i norra Sverige ligger fortfarande snön djup medan de första vårblommorna står i blom i söder.

– Över hela Sverige går det nu att hitta olika vårtecken. I Norrbotten kan man snart se de första tofsviporna på åkerplättar där snön tinat bort. I Skåne har både starar och sädesärlor återvänt efter vintern och tussilagon har börjat blomma, säger Karin Fällman Lillqvist.

Våren 2021 genomförde Skogssällskapet en Sifoundersökning där hela sju av tio svenskar, 73 procent, uppgav att coronapandemin lett till att de ville vistas mer i skog och mark. Bara 5 procent av de svarande ville vistas mindre i skogen efter pandemin.

– För oss är Internationella skogsdagen ett tillfälle att påminna om vilken fantastisk resurs skogen är. Den ger tillgång till rekreation och härliga upplevelser, bevarar våra livsviktiga ekosystem, förser oss med klimatsmarta råvaror och minskar vårt beroende av olja och naturgas när restprodukterna från skogen blir till biobränsle, säger Karin Fällman Lillqvist.

Hela vecka 12, som börjar med Internationella skogsdagen på måndag den 21 mars, vill Skogssällskapet uppmuntra svenskarna att leta vårtecken och publicera dem på Facebook eller Instagram under hashtaggen #draåtskogen. Några vinnare får ett pris i form av ett paket att ta med sig ut på skogspromenaden.

Så bidrar du:

Dela en bild av vårtecken från din skogspromenad på sociala medier. Tagga bilden med #draåtskogen och #skogssällskapet. Tävlingsvinnarna kommer att utses bland de bilder som läggs upp under vecka 12, med början på Internationella skogsdagen som infaller måndagen den 21 mars.

Observera att ditt inlägg måste vara offentligt för att delta i tävlingen.

Om Sifoundersökningen

Skogssällskapet lät Kantar Sifo ställa följande fråga till 3 250 svenskar via en webbpanel 19 mars – 4 april 2021: Tror du att coronapandemin har gjort att du framöver vill vistas mer eller mindre i skog och mark? 13 procent svarade ”mycket mer”, 60 procent svarade ”något mer”, 4 procent svarade ”något mindre” och 1 procent svarade ”mycket mindre”. 23 procent svarade ”tveksam, vet ej”.

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.