Skogsindex: Måttlig ökning i söder – stabilt i norr

Antalet avslutade skogsaffärer har varit relativt lågt under den snörika vintern – även i den södra halvan av landet, där det normalt görs affärer året om. I södra och mellersta Sverige förutspår Skogssällskapet oförändrade till måttligt stigande priser.

Sverigekarta täckt av granrisFörstora bilden

Klicka på kartan för att visa en förstoring!

I norra Sverige verkar priserna vara stabila. I norr är även Skogsindex ganska lågt, vilket är en köpsignal – marknadsvärdet ligger fortsatt lika högt som avkastningsvärdet.

Många nya objekt ryktas vara på väg att nå marknaden, men hittills har få renodlade skogsfastigheter bjudits ut. Salufastigheterna är ofta bebyggda eller har lantbruksinriktning.

– Totalt sett är det ett hyfsat utbud, säger Ulrik Abelson. Men en stor andel är till exempel avstyckade, mindre hästgårdar som kommer att möta en tuff marknad nu. För den typen av ’bostadstunga’ fastigheter är lånefinansieringen ofta ganska hög och förutsätter många gånger att köparen får sälja sin villa eller bostadsrätt i attraktivt läge. Det är svårare att få finansiering på grund av de höjda räntorna och tuffare reglerna för kreditgivarna.

Skogsfastigheter köps i allmänhet fortfarande inte med någon större lånedel, menar Ulrik Abelson. Inte sällan är det skogsägare som redan har mark – de gör virkesaffärer och köper mer mark. Köparen är i regel en rågranne.

– Men visst, vi ser allt fler nya aktörer med kapital på fickan. Däremot tycker vi oss märka att intresset från de utländska köparna i viss mån mattats av.

Det här är skogsindex

Skogssällskapets index bygger på aktuell prisrapportering från hela landet. Genom att dividera marknadspris med avkastningsvärde får man en kvot som kan användas i jämförelser med andra fastigheter.

Låg kvot innebär att du får mycket skog för pengarna, hög kvot betyder att du betalar för annat än virke (närhet till storstad, bra jakt, exploateringsmöjligheter etcetera). I det här exemplet ger skogsfastigheter i Norrland mest skog för pengarna medan skog i Västsverige har högst marknadsvärde i förhållande till avkastning.

Aktuell uppdatering av Skogsindex hittar du alltid på www.skogssallskapet.se.

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.