Vi har gjort Sveriges skogar och skogsägare rikare sedan 1912. Våra erfarna rådgivare hjälper dig – oavsett om du vill maximera intäkter, jakt eller naturvärden.

Skogsindex: Försäljning till våren? Börja putsa nu!

Skogsindex

Klicka på kartan för att visa en förstoring!

– Det börjar bli tjatigt, men jag kan inte se andra tecken än en fortsatt sval fastighetsmarknad. Det råder i princip samma avvaktande läge som under det senaste året, säger Ulrik Abelson, Skogssällskapets fastighetsexpert.

Det börjar bli några år sedan det var tryck på marknaden. Då var anbuden många och budgivningen het på alla lantbruksfastigheter oavsett om det var ett välskött gods i Sörmland eller en mindre skogsfastighet i Norrlands inland. Efter en lång period med svag och turbulent världsekonomi – och nu även låga virkespriser – har det allt mer blivit köparens marknad.

Fortsatt höga priser – men långa ledtider

– Priserna är visserligen fortsatt höga, men det tar ofta längre tid att sälja fastigheterna. Visst finns det objekt som går till riktigt bra priser – då med flera anbudsgivare – men det gäller huvudsakligen de riktigt attraktiva fastigheterna. Prisskillnaderna har ökat – objekt i närheten av en större stad, med bra jakt och en välskött skog kan gå till nya toppnoteringar, medan en skogsfastighet med byggnader, mycket skogsvård och dålig arrondering endast får ett fåtal anbud. Hur köpsugna rågrannarna är har också stor betydelse.

Avvakta till våren

En säljare får vara beredd på att priserna kan hamna något under tidigare toppnivåer och att försäljning kan ta lite tid. Går du i säljtankar kan det vara klokt att avvakta till våren, åtminstone om du bor i norr där snön gör fastigheten mer oåtkomlig och svår att överblicka. Vintern kan istället med fördel användas till den viktiga planeringen och omhändertagandet som ger fastigheten det där lilla extra, som kan krävas för en lyckad försäljning.

– Vi hjälper till med att prioritera och genomföra lämpliga åtgärder som bäddar för en bättre affär, säger Ulrik Abelson. Ofta handlar det om att uppdatera skogsvårdsplanen, rusta vägar och se till att skogen är i bra skick.

TEXT: Kristina Sundbaum

Det här är Skogsindex

Skogssällskapets index bygger på aktuell prisrapportering från hela landet. Genom att dividera marknadspris för en skogsfastighet med avkastningsvärde för virket får man en kvot som kan användas i jämförelser med andra fastigheter. Låg kvot innebär att du får mycket skog för pengarna, hög kvot betyder att du betalar för annat än virke (närhet till storstad, bra jakt, exploateringsmöjligheter etcetera).

Via taggen Skogsindex (uppe till höger på sidan) hittar du alltid aktuell uppdatering av Skogsindex.

Läs mer om vår tjänst Fastighetsförmedling

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.