Barnens skog är både rolig och farlig: Vad som helst kan hända

Barn på marsch ut i skogen.

Frestaskolans elever på marsch ut till en lektion i skogen. Foto: Håkan Flank

För barnen är skogen rolig och spännande. Eller bara läskig. För några är den helt främmande och okänd. Vi följer med eleverna på Frestaskolan i Upplands Väsby ut till deras skolskog. Trots småkallt väder är det aktivitet och god stämning, och vi får höra många kluriga skogsfunderingar.

Frestaskolan samarbetar med Skogen i Skolan, som administrerar drygt 1 000 skolskogar i landet. Den här morgonen frustar och hoppar 75 barn som ystra hästar i väntan på att släppas ut i frihet. Förväntan är stor och det spritter i benen, som ska ta barnen en dryg kilometer till deras skolskog.

Äntligen ger läraren Lena Engdahl marschorder, och likt en lång, färgglad orm ger sig de tre klasserna iväg mot en annorlunda skoldag. Barnen går två och två efter varandra, och disciplinen är god; alla håller sin plats i ledet. Men strax innan gruppen når skolskogen kan Ludvig inte vänta längre. Han räcker upp handen och ropar:

– Fröken, får jag tränga mig?

När Lena Engdahl nickar ett ja rusar Ludvig förbi några kompisar och kommer först till lägerplatsen.

– Barnen vill gärna vara ute i skogen. Nuförtiden är barn mindre utomhus på fritiden, och när de får chansen att komma ut med skolan är det väldigt uppskattat, säger Lena Engdahl.

– De tycker att det är roligt att göra annorlunda aktiviteter och samtidigt lära sig nya saker. Det går att smyga in undervisning i det mesta vi gör ute i skogen. Målet är att gå ut med barnen var fjortonde dag, men sett över hela läsåret klarar vi inte det ännu. Nu på våren är chansen större att vi är ute ofta.

Jag vill gärna bo nära en skog så att jag kan klättra i träd varje dag och bygga kojor och tälja med kniv. Det är häftigt, roligt och spännande i skogen.

Barn vid lägereld.

Foto: Håkan Flank

Eleverna är mellan åtta och tolv år, och det är de äldre barnen som har hand om eldplatsen och vindskyddet som finns i skolskogen. Innan aktiviteterna drar igång får de elva olika grupperna veta vilka uppdrag de ska genomföra under dagen. I varje grupp finns en ordförande, en hämtare och en protokollförare.

Läraren Maria Åhs berättar vilka tider som gäller, och att innan de går hem ska allt skräp samlas ihop och läggas i påsar.

– Inget får vara kvar; det ska inte märkas att vi varit här, säger Maria.

– Men det går ju inte. Hur ska vi få bort alla fotspåren i snön? säger Rasmus, med ett finurligt leende på läpparna.

När genomgången är klar försvinner barnen ut på stationerna och sätter igång med sina uppgifter. Några går en tipspromenad med geometrifrågor, andra uppskattar hur långt det är mellan träd och mäter sedan avstånden. En del gör rörelse- och samarbetsövningar, och under en gran spelar man skogsmemory. Ganska snart är det full aktivitet runt den höjd där lägerelden nu börjat brinna.

– Jag blir glad när jag är i skogen. Här kan jag grilla korv och bygga kojor. När det är mörkt känns det obehagligt att vara i skogen, men på dagen är det jättehärligt, säger 8-åriga Mindra.

– Men jag skulle vilja se flera djur. En gång såg jag sex rådjur på en gång. Visst kan det vara lite läbbigt med rovdjur, men de måste också få finnas. Man ska inte skjuta vargar och björnar, för de vill inget illa, de är bara nyfikna och hungriga, konstaterar Mindra.

Även Viktor, tio år, gillar skogen.

– Jag vill gärna bo nära en skog så att jag kan klättra i träd varje dag och bygga kojor och tälja med kniv. Det är häftigt, roligt och spännande i skogen. Jag är aldrig rädd när jag är där och har aldrig gått vilse. Har man bara karta med sig går man inte vilse.

– Rovdjuren måste också få vara här där det finns mycket mat till dem. De farligaste rovdjuren som björnar och vargar får leva eller dö beroende på hur de beter sig. Om de gör något dumt mot människor ska de skjutas, tycker Viktor.

Vid lägerelden, som fått bra fart nu inför korvgrillningen, står tolvåriga Emma och håller koll så att inte elden sprider sig i blåsten. Hon vill gärna bo nära en skog med bra ridspår men tycker att det är läskigt att stöta på ormar och spindlar i skogen.

Varmkorv i skogen

Foto: Håkan Flank

– Man kan göra mycket roligt, och man kan ha nytta av alla skogens träd. Det går att tillverka hus och papper, och man kan få ved. Växterna ger oss syre, och alla djur är bra på sina egna sätt. En del är till exempel mat åt andra djur och därför tycker jag det är dåligt att skjuta djur. Med två undantag, alla fästingar får gärna skjutas och kanske någon enstaka björn som råkat komma in i en stad där den kommer för nära människor, säger Emma.

Under de fyra timmar barnen är ute hörs i stort sett inget gnäll, trots fem minusgrader och snålblåst. De gillar uppenbarligen att vara i sin skolskog. Inte minst Markus, nio år, som dock har en tudelad känsla för skogen.

– Vad som helst kan hända i skogen, både roliga och farliga grejer. En gång så gick jag och en kompis vilse. Det är lätt att komma fel, det finns ju bara en massa träd som ser likadana ut. Det var både läskigt och häftigt på en gång, men till slut hittade vi en väg och sedan gick det bra.

– Jag tycker att man måste vara försiktig med skogen och inte bryta grenar eller skräpa ner. Det är till exempel farligt att slänga bananskal i skogen, då kan djuren äta upp det och kanske kvävas och dö. Så man måste tänka sig för så både skogen och djuren kan leva länge, säger Markus.

TEXT: Stefan Hällberg

Våra tjänster

Vi bidrar till utveckling

Skogssällskapet är en av Sveriges största privata finansiärer av forskning och kunskapsutveckling om skog och naturvård.

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.