Skogsägarskolan: Utforska skogen tillsammans
I 50 år har Skogen i Skolan jobbat för att elever från förskolan till årskurs 9 ska få ökad kunskap om skogen. Här kommer fem tips på roliga sätt att upptäcka och lära mer om skogen tillsammans med barn och barnbarn!
Gör upp en eld
Att göra upp en eld är både mysigt och spännande, men vad behöver man tänka på när man eldar i skog och mark? Hjälps åt att samla pinnar och grenar från marken och gör i ordning en eldstad. Prata om allemansrätten, var man får göra upp eld, vilket material i skogen man får lov att använda till ved och vid vilka tillfällen man inte får elda. Låt barnen fundera på varför man inte får ta grenar och näver från levande träd. Och varför ska man låta döda träd vara, kan det möjligen bo någon där? Passa på att mysa vid elden och grilla pinnbröd! Och sedan, när det är dags att gå vidare, hur gör man med elden då?
Lukta, känna, gissa
Gissa föremål och upptäck skogen med olika sinnen. Gör så här: var och en får en påse eller något annat att samla saker i. Nu gäller det att hitta fem olika föremål, till exempel stenar, kvistar, löv, kottar, svampar och bär. Visa inte vad du lägger i påsen utan håll dina fynd hemliga! När alla är klara, sätt er ner och bind för ögonen på en av deltagarna med en halsduk eller liknande. Räck fram föremål från påsarna ett i taget och låt personen med förbundna ögon gissa vad det är med hjälp av känsel och lukt. Varje rätt svar ger en poäng. Byt sedan plats och gissa på motståndarens insamlade föremål.
Skapa konst från naturen
Skogen är full av saker som kan bli till fina konstverk. Samla löv, kottar, pinnar, ekollon och andra naturmaterial och ta med hem. Skapa en mobil, ett kollage eller en tavla med torkade höstlöv i vackra färger. Kanske kan ni göra egna små skogsfigurer och ge dem namn! Diskutera vad man får plocka i skogen och inte – och varför det är så.
Hitta rätta lövet
Börja med att samla in löv från olika slags träd: ek, lönn, rönn, björk och asp… Hur många olika kan ni hitta? Samla löven i en hög och säg namnet
på ett träd. Barnens uppgift är nu att hitta rätt löv och hålla upp det. Varje rätt ger ett poäng!
Djurspår i snö
Vem har varit här? Djuren i skogen lämnar spår efter sig, det kan vara djurspillning, fotspår i snön, att någon har bökat i marken eller lämnat en aväten kotte. Ge er ut i skogen och se om ni hittar några spår! Och vet ni vilket djur som har gjort dem?
På www.skogeniskolan.se/laromedel/djurspar-i-sno finns bilder på skogens djur och de spår de lämnar efter sig. Skriv ut, ta med och låt barnen para ihop djuren med rätt djurspår.
Recept pinnbröd:
- 2,5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- en nypa salt
- 1 dl vatten eller mjölk.
Gör degen ganska fast så att den inte klibbar för mycket. Vira degen runt pinnarna och grädda över glöden. Pinnbrödet är klart när det släpper från pinnen.
Skogen i Skolan
På Skogen i Skolans hemsida finns mycket inspiration att hämta! Här hittar du undervisningsmaterial om skog anpassat för skolklasser, men mycket funkar lika bra i en mindre grupp eller med familjen. Du kan söka material, filtrera på ämne, årstid och vilken årskurs barnet går i. Alla undervisningsupplägg finns som pdf:er färdiga att skriva ut.
Skogen i Skolans webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Dela
Våra tjänster
Vi bidrar till utveckling
Skogssällskapet är en av Sveriges största privata finansiärer av forskning och kunskapsutveckling om skog och naturvård.
Vill du prenumerera...
...på vårt nyhetsbrev?
Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.
...på Tidningen Skogsvärden?
Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.