Blond skandinavisk björk: Varumärke som säljer

Björken har inspirerat i serien Björksnäs. Foto: Ikea

Möbler av ljus skandinavisk björk uppskattas i stora delar av världen. Därför satsar både Ikea och Norrgavel stort på björk – ett tacksamt  träslag med lång hantverkstradition och levande uttryck. 

Marianne och Knut Hagberg är designduon och syskonparet som under 37 år formgivit möbler och inredningsföremål för Ikea. Just nu är de aktuella med serien Björksnäs, som består av inredningsföremål i trä, fårskinn, läder, ull, linne och glas. Möblerna tillverkas i vitpigmenterad eller svartmålad björk, och kollektionen lanseras med ”ett nyfiket förhållningssätt till ett  klassiskt skandinaviskt möbelträslag – björk”.

– Björken är ett grafiskt vackert träd, och vi har försökt ta in hela trädet i kollektionen; träslagets blondhet, svart i kontrast till vitt och gröna accenter, och vi har försökt behålla naturkänslan i serien genom att använda genuina material, säger Marianne Hagberg.

Designduon och syskonparet Marianne och Knut Hagberg har arbetat med formgivning åt Ikea i 37 år.

Det nyfikna förhållningssättet handlar om att utmana materialet men ändå hålla fast vid hantverksmässiga traditioner.

– Vi vill att möbeltraditionen ska passa in i det moderna samhället, i de normer och krav vi har på en bättre vardag. Det handlar också om att skapa möbler med nätta, fina proportioner som fungerar i moderna bostäder, som ofta är mindre lägenheter.

Björken har inte bara varit inspirationskälla; den har också varit själva förutsättningen för satsningen. Knut Hagberg berättar att den nya serien gav honom och Marianne möjlighet att skapa björkmöbler på ett nytt sätt.

– Björken har haft dåligt rykte. På 1960- och 70-talen ansågs det «gult och fult», och när vi hörde talas om ett jättestort industrikomplex i Polen där man var duktiga på att arbeta med björk föddes idén om att kunna skapa björkmöbler med nytt uttryck. Vi valde att behandla möblerna med vitpigmenterat vax, som ger en naturlig lyster och som hindrar att träet gulnar.

Än så länge möter de vitpigmenterade björkmöblerna dock en begränsad marknad:

– De flesta marknader älskar det blonda, men just nu är Björksnäs bara ute i Skandinavien, säger Knut Hagberg.

På frågan om vem eller vad som sätter trenderna för träslag i inredningssammanhang uppstår viss tvekan.

– Jag har aldrig förstått det där med trender, säger Marianne Hagberg men tillägger sedan att Ikea säkert är en av flera trendsättare.

– Under hela 1960-talet var Ikea exempelvis banbrytande när det gäller ekträ, och när bokhyllan Ivar kom på 1970-talet blev den ett genombrott för ett nytt sätt att förvara, säger hon.

Tomas Fröding

Inte heller Tomas Fröding, produktchef på Norrgavel, kan ge ett enkelt svar på vad eller vem som styr trenderna när det gäller träslagsval i inredning. Han menar att det ofta är i ytbehandlingarna man kan skapa och följa trender och nämner oljad ek som exempel.

– I slutet av 1990-talet visste inte många vad oljad ek var, medan det i dag kan vara svårt att få tag på ek på grund av att golv- och  köks-industrin tar så stora mängder.

Det finns till och med folk som tror att ”oljadek” är ett träslag!

Norrgavel har ett nära och varmt förhållande till björk som möbelmaterial sedan starten 1991. Tillverkningen sker vid ett 15-tal snickerier i framför allt Sverige och råvaran hämtar snickerierna hos underleverantörer i Sverige, Finland eller Baltikum.

– Vi samarbetar med snickerier som är duktiga på att hantera råvaran – som beställer ämnen till komponenter och sedan utnyttjar spillet till andra kunder. Då vet vi att vi får ut mest av materialet, säger han.

Tomas Fröding, som i grunden är möbelsnickare, har till-sammans med Nirvan Richter, designer och Norrgavels grundare, tagit fram Norrgavels möbler sedan mitten av 1990-talet. Ett exempel på deras gemensamma skapande är förvaringsserien Massiv, som från och med 2002 tillverkas i björk efter att tidigare ha tillverkats i furu. Materialet består numera
av kvistfri björklimfog i hela längder, och övergången från furu till björk innebar att man fick en yta som utan spackling lämpade sig väl för ytbehandling med äggoljetempera – ett av Norrgavels signum.

Björken är tacksam att jobba med. Det är ett bra möbelmaterial som är hårt och inte slår sig.

Tomas Fröding tycker om massiv björk av flera skäl, bland annat för att träet har skiftningar som ger möblerna ett levande uttryck, men också för att träslaget håller formen.

– Björken är väldigt tacksam att jobba med. Det är ett bra möbelmaterial som är hårt och inte slår sig som en del andra träslag. Björken kan i och för sig vara vresig och ha lite korsväxthet i sig som man ser först när man börjat hyvla, men å andra sidan kan det uppstå tredimen-sionella effekter runt kvistar som tillför djup och skönhet, säger han.

TEXT: Malin von Essen

Hos Norrgavel har björken funnits med sedan dag ett. I förvaringsserien Massiv består möblerna av kvistfri björk i hela längder.

Mycket björk från Ryssland

Ikea tillverkar möbelserien Björksnäs i Polen. Där finns goda förutsättningar för möbelproduktion men inte så mycket björkråvara. Det säger Ulf Johansson, ansvarig för Wood Supply & Forestry på Ikea.

– I Polen finns råvara – främst fura – och mycket kompetens för träproduktion, och logistiskt ligger Polen nära våra säljmarknader i Centraleuropa.

Björktillgången är däremot begränsad i Polen. Därför tittar Ikea nu på hur de ska kunna få hjälp med råvaror från omkringliggande länder.

– Det finns en del björk i nordöstra Polen, men det är utan tvekan i Ryssland det finns mest. Kina – det andra stora landet där Ikea producerar björkmöbler – köper i dag all sin björk från Sibirien, säger han.

Till Björksnäs vill Ikea ha vit björk, det vill säga råvara utan så kallad rödkärna – ett vanligt virkesfel som innebär att kärnveden missfärgas. För att få användning även av missfärgad björk har Ikea förutom de vitvaxade möblerna också lanserat en svartbetsad variant.

– Då kan vi skapa färgvariationer i de svarta möblerna och få en hög utnyttjandegrad av råvaran. Det är viktigt av både hållbarhets- och kostnadsskäl. Det blir särskilt viktigt i länder där det saknas efterfrågan på biprodukter från möbeltillverkningen, som i Ryssland där det inte alltid finns massabruk, spånskivefabriker eller biobränsleanläggningar i närheten av björkskogarna.

Våra tjänster

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.