Julklappstips från Mats Ottosson på Naturmorgon

Mats Ottosson i studio. Foto: Privat

Mats Ottosson. Foto: Privat

Julen står för dörren och mörkret lägger sig. Vad passar då bättre än att krypa upp i soffan med en god bok? Naturmorgons program­ledare Mats Ottosson ger sina bästa tips på böcker om skog och natur att ge bort i julklapp – läsupplevelser som dessutom kommer att göra nästa tur ut i skogen ännu mer fascinerande.

– Skogen är något som angår oss alla, på olika sätt. Om man skulle kora vår nationalnaturtyp, precis som vi gör med blommor eller fåglar, så är jag rätt säker på att skogen skulle bli vår, säger Mats Ottosson och fortsätter:

– Min känsla är att det alltid kommit en hel del böcker om skog och natur, men att de som kommer nu syns mer och får ta mer plats.

Han har själv, tillsammans med sin fru Åsa, skrivit flera böcker om kopplingen mellan människa och natur. Den senaste heter Hemma därute: handbok i naturnärhet.

– Vi skriver mycket om varför vi människor mår så bra av att vara i naturen. Hemma därute är en inspirationsbok med olika ingångar utifrån friluftsliv. Kapitlen tar bland annat upp att sova ute, vandra, laga mat och artskåda.

Förutom att vara ute i skog och mark umgås Mats Ottosson gärna med naturen i bokform. I hans naturbibliotek finns många olika genrer, allt från poesi och romaner till fälthandböcker.

– När någon skriver om skog och natur med ett vackert språk, ger det mig rysningar av välbehag. Det kan både vara en roman med väsen som skogsrå eller troll i en skog eller granskande journalistik om skogsbranschen. Skogen finns med i alla genrer.

Mats bästa lästips

Urminnes tecken (Kerstin Ekman)

En underbar roman som handlar om en jämtländsk skog där det fortfarande kan leva både rynkskinn och långskägg och hundögda väsen som varken är människa eller djur. Urminnes tecken kom till när Kerstin Ekman bodde i Jämtland med sin man Börje. Han ville köpa en bit skog där, men fick inte, vilket gjorde honom besviken. Då satte sig Kerstin ner och skrev en roman om en skog till honom. När Börje fick läsa den sa han att hon måste visa den för sin förläggare.

Svamparnas förunderliga liv (Anna Froster och Anders Dahlberg )

I Svamparnas förunderliga liv låter svampforskaren Anders Dahlberg och biologen och journalisten Anna Froster oss se världen ur svamparnas perspektiv. Du får kliva in i svamparnas fascinerande värld och lära dig om deras livscykler, samarbeten och betydelse för naturen.

Tillstånd (Axel Lindén)

I en östgötsk skog försöker Axel Lindén övermanna en trästock, tung, hal och krokig. Det går sådär. Han vill hellre se sin skog växa vilt och frodas, inte avverka den i enlighet med skogsbolagens ideal om räta rader. Tillstånd är en roman med starka självbiografiska inslag om en liten skogsägare som känner sig obekväm med hur han förväntas bruka sin skog.

Skogssällskapets redaktion tipsar om sällskapsspel

Branschorganisationen Svensk handel utser varje år årets julklapp, och i år är det sällskapsspelet som blivit utvalt.

I familjespelet Skogen är det ni som spelar som fyller skogen med liv när ni turas om att spela ut arter och bygga upp ekosystem.

Wingspan är ett prisbelönt spel där deltagarna är fågelentusiaster, forskare, fågelskådare, ornitologer och samlare som försöker upptäcka och locka till sig de bästa fåglarna till ert nätverk av naturreservat.

Våra tjänster

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.