Sätt guldkant på skogsarbetet i sommar

Maria Laurin, marknadsutvecklare på Skogssällskapet. Foto: Naseem Larsson

Maria Laurin, marknadsutvecklare på Skogssällskapet. Foto: Naseem Larsson

Sol, värme och långa ljusa dagar – snart är sommaren här och kanske följer hela familjen med ut och hjälper till i skogsarbetet. Maria Laurin, marknads­utvecklare på Skogssällskapet i Östersund, delar med sig av sina bästa tips för att göra sommarens dagar i skogen extra härliga.

Oavsett om du är ute själv och röjer eller tar familjen med dig och sätter plantor finns det många små saker som gör arbetet i skogen mysigare.

– God fika och mat är A och O, speciellt om du har barnen med dig. Vi vill såklart föra vårt intresse för skogen vidare till nästa generation och lära dem ta hand om den, men mitt tips är att fokusera på umgänget och upplevelsen. Ta lite längre pauser, fika och försök att inte lägga för stort fokus på resultatet, säger Maria Laurin.

Snacks för att fylla på med energi är viktigt, liksom dryck av olika slag.

– Mina favoritsnacks är frukt och nötter, de smälter inte i värmen. Ett tips är att skära frukt i bitar där hemma och ta med i en burk. Då har du färdig fruktsallad att njuta av i skogen. Det är också ett bra sätt att få i sig extra vätska. Morot och gurka i stavar är också perfekt att ha med sig, säger Maria Laurin.

Termosen har en självklar plats i ryggsäcken, men den kan fungera till annat än kaffet. Lika bra som termosen håller kaffet varmt håller den nämligen din favoritdryck kall när det är varmt ute – varför inte prova ett svalkande iskaffe i sommar?

Pastasallad är en somrig och god lunch att ha med i skogen, och glöm inte att ladda väskan med fika, till exempel kanelbullar, sockerkaka och saft. Hårt bröd och mjukost på tub är också smidigt att ha med sig.

– Se till att ha med så att det finns så det räcker till alla och att ni kan ta flera fikapauser. Det går åt mycket energi vid skogsarbete, säger Maria Laurin.

För att maten ska smaka gott efter några timmar i skogen gäller det att hålla den kall. Använd en kylväska eller lägg kylklampar i en plastlåda med lock och fixa ett eget kylskåp.

– Leta upp en skuggig plats, gräv ner plastlådan lite och lägg mossa över, då håller den sig kall hela dagen, säger Maria Laurin.

Myggmedel (både till dig själv och hunden), keps och solglasögon är andra saker som gör det skönare att vara i skogen på sommaren. Första förband och våtservetter ska alltid finnas i packningen, och Maria Laurin slår ett slag för ett extra ombyte med kläder.

– Att kunna byta tröja och strumpor på lunchen om man är varm, det gör att man genast känner sig piggare och fräschare.

Text: Monica Forsberg

Svalkande iskaffe till din termos

 • 3–6 isbitar (beroende på termosens storlek)
 • 2 dl starkt kallt kaffe
 • 1 dl mjölk
 • 1 tsk socker

Blanda isbitar, kaffe, mjölk och socker i termosen. Är det väldigt varmt ute kan isbitarna smälta, tänkt därför på att använda extra starkt kaffe. Skaka termosen innan du häller upp och njut av en god och svalkande kopp iskaffe!

Pastasallad

4 portioner

 • 200 g pasta (valfri sort)
 • 100 g lufttorkad skinka
 • 350 g melon
 • 2 dl riven ost
 • Pinjenötter
 • Ca 1 liter blandad sallad
 • Ca 1 dl pesto (efter smak)

Gör så här:

 1. Koka pastan enligt anvisningarna och låt den svalna.
 2. Blanda pasta, pesto och riven ost i en bunke. Skär upp melonen i bitar.
 3. Rosta pinjenötterna lätt i en stekpanna och låt dem svalna.
 4. Blanda blandsalladen med pastaröran och lägg i en låda.
 5. Lägg tomater och melon i en egen låda och pinjenötterna i en liten påse. Skinkan får följa med i sin förpackning. Lägg allt i kylväskan och du är redo!

Våra tjänster

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.