Höjda taxeringsvärden

De nya taxeringsvärdena för Sveriges 350 000 lantbruksfastigheter är i snitt 9 procent högre än vid förra taxeringen 2011.

De lokala variationerna är dock stora.

– Den genomsnittliga höjningen speglar prisutvecklingen åren 2010-2012. Värdet på skog har ökat något mer, med 12 procent, medan värdet på bostadsbyggnader endast har ökat med 3 procent, säger Skatteverkets Erik Rydelid.

Störst är ökningen i Kalmar län, där taxeringsvärdena stiger med 23 procent, medan de i Värmlands län minskar med 2 procent.

Närmare 90 procent av fastighetsägarna får ett av Skatteverket framräknat förslag på nytt taxeringsvärde. Stämmer uppgifterna behöver fastighetsägaren inte göra något. För de cirka 50 000 fastighetsägare som inte får något förslag har Skatteverket i förväg fyllt i uppgifter från fastighetstaxeringsregistret.

Pappersblanketterna skickades ut sista veckan i september och senast den 1 november ska deklarationen vara hos Skatteverket. De som har e-legitimation kan se sitt föreslagna taxeringsvärde eller sin fastighetsdeklaration och deklarera via Skatteverkets e-tjänst. 

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.