Nationellt skogsprogram:
Kroka arm för skogen!

Agnetha Alriksson, Näringsdepartementet. Foto: Bosse Jönsson

– Tanken med det här arbetet är att alla ska kroka arm och dra åt samma håll. Det säger Agnetha Alriksson, som är projektledare på Näringsdepartementet för arbetet med att ta fram ett nationellt skogsprogram för Sverige.

Arbetet med att ta fram ett nationellt skogsprogram för Sverige är i full gång. Projektet som initierades av alliansregeringen drivs nu vidare av den nya regeringen. Politiskt ansvarig är landsbygdsminister Sven- Erik Bucht, och projektledare på Näringsdepartementet är Agnetha Alriksson.

En dialogprocess med intressenter är en viktig del av att forma skogsprogrammet. Dialogen består dels av ett programråd med 22 representanter som är rådgivande till ministern, dels av fyra mycket brett sammansatta arbetsgrupper med olika inriktning.

Många tankar och viljor måste få höras.

Här finns, utöver representanter för skogsägare och skogsindustri, även folk från naturvårdsorganisationerna, från jägarna och från flera andra sektorer i samhället; mest oväntat är kanske Johan Groth från Sverok, en av Sveriges största ungdomsorganisationer som bland annat ägnar sig åt rollspel i skogen. Dessutom kan man som skogsintressent ge inspel till sekretariatets brevlåda.

– Jo, det är många intressen och många åsikter om skogen som ska jämkas samman, säger Agnetha Alriksson. Men det är också en viktig utgångspunkt för arbetet; målet är ju att det nationella skogsprogrammet ska verka långsiktigt, och då måste vi söka så stor konsensus som möjligt kring detsamma.

– Det måste vara så att många tankar, intressen och viljor får höras. Sen blir det sekretariatets och regeringens uppgift att väga samman. Målet är att de politiska partierna blir i stort sett eniga och att övriga intressenter blir hörda och känner att de bidragit.

Det nationella skogsprogrammet för Sverige är beräknat att vara klart under 2017. Men det finns redan från regeringen – den nuvarande och den förra – en övergripande målsättning med programmet. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht formulerar den så här:

– Jag vill att vi med skogsprogrammet arbetar långsiktigt med skogen över mandatperioder och partigränser. Jag vill att skogsprogrammet ska bidra med jobb och hållbar tillväxt i hela landet samt till utvecklingen av en växande bioekonomi.

Långsiktighet, hållbar tillväxt och jobbskapande är alltså centrala begrepp.

– Det är oerhört viktigt att skogen och biomassan bidrar till att minska vårt fossilberoende och att vi ger möjligheter till utveckling i skogens hela värdekedja, säger Agnetha Alriksson.

– Och biomassa är inte bara bränsle. Vi måste söka flera sätt att använda den på. Det gäller att vi skapar nya produkter av skogsråvaran och utvecklar de gamla.

... det nationella skogsprogrammet ska verka långsiktigt, och då måste vi söka så stor konsensus som möjligt ...

Redan nu är teknikutvecklingen mycket spännande, och den lovar mer. Även frågan om hur skogen ska skötas uthålligt och på ett sätt som bidrar till en hållbar tillväxt behöver fler svar; från forskningen och skogsbruket.

– Sverige har en fantastisk möjlighet att ta vara på skogen och kombinera den med innovationskraft. Det kan skapa nya produkter och tjänster, samtidigt som det ersätter fossila råvaror, minskar utsläppen av växthusgaser och skapar arbetstillfällen på landsbygden.

Tanken med det nationella skogsprogrammet är att det ska lyfta fram de övergripande målen för den svenska skogen; att det ska vara ett långsiktigt strategiskt arbete och att intressenterna i värdekedjan krokar arm och jobbar tillsammans. Skogsprogrammet ska lyfta fram fler – och nya – aspekter på skogsbruk och förhoppningsvis leda till ännu bättre skogsskötsel och värdeskapande.

TEXT: Bosse Jönsson

Så organiseras dialogprocessen

Programrådet med 22 intressenter är ett rådgivande organ till ministern.

Fyra arbetsgrupper:

  1. Tillväxt, mångbruk och värdeskapande av skogen som resurs. Här finns Skogssällskapet representerat genom Lotta Möller.
  2. Virkesproduktion, övriga ekosystemtjänster och naturens gränser.
  3. Främjande av biobaserade produkter och energi, smarta transporter, en skogsindustri i världsklass och ökad export.
  4. Internationella frågor.

Dessutom finns ett sekreteriat på Näringsdepartementet. Under 2015 och 2016 arrangeras även regionala dialogmöten där landsbygdsministern deltar.

Vill du prenumerera...

...på vårt nyhetsbrev?

Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.

...på Tidningen Skogsvärden?

Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.