Bröderna som sätter
glädjen i fokus för samägandet av skogen
En neutral part, lyhörda diskussioner om ägandet och en gemensam vision för framtiden är några av framgångsfaktorerna i familjen Svenssons gemensamt ägda skog. De lägger stor vikt vid glädje och gemenskap med målet att ha en skog som är hållbar – såväl ekonomiskt som kulturellt och miljömässigt.
Djupt inne i de jämtländska skogarna ligger familjen Svenssons skog och släktgård. Fastigheten har gått i arv i många generationer och har varit i släktens ägo sedan 1500-talet.
– Det är en plats som ligger nära våra hjärtan. Skogen ligger mellan berg och sjö och sträcker sig från byn Fröberg och över järnvägen. Den går utefter Anvikssjön med S:t Olavsleden längs med sjökanten, säger Per Svensson.
Bröt ut byggnaderna ur samägandet
Per Svensson och hans syskon Erik och Anders Svensson ärvde alla en tredjedel var av den 400 hektar stora skogen från sina föräldrar, samt ett antal byggnader. Där finns två gårdar och en sommarstuga som de har fördelat sinsemellan. Det är många byggnader att ta hand om och det faktum att ingen av bröderna bor permanent på platsen gör inte situationen enklare.
– Förut ägde vi alla byggnader och hus tillsammans. Men ganska tidigt insåg vi att vissa av oss var mer engagerade i underhållet och renoveringen av byggnaderna än andra. Därför tog vi beslutet att bryta ut dem. Det har i efterhand varit en framgångsfaktor – att alla får ta hand om sin egen del, säger Per Svensson.
Äga tillsammans ger tid tillsammans
Familjen har alltid tillbringat mycket tid i naturen och ägnat sig åt orientering, friluftsliv och fiske. Att kunna nyttja och njuta av skogen tillsammans är en av fördelarna med samägande, berättar Per Svensson.
– Vi tycker om skog och har en nära relation till bygden och friluftslivet. Vi är alla praktiskt lagda och tycker om att jobba, skapa och göra saker på fritiden, säger han.
Erik Svensson, den mellersta av bröderna, har gjort ett generationsskifte och lämnat över sin del av skogen till sina två barn. Men dialogen med de andra delägarna går fortsatt genom honom. Han tycker att samägandet fungerar bra och har likt Anders och Per en nära relation till området.
– Vi har tillbringat alla våra lov och somrar där så länge jag kan minnas. När man har ägt skogen i så pass många generationer som vi har gjort skulle det kännas tufft att göra sig av med den. Det är inte bara skogen utan hela miljön med fastigheterna som är intressant att äga. Det vill vi förvalta vidare till nästa generation, säger Erik Svensson.
Socialt årsmöte samlar familjen
Helgen efter midsommar samlas alltid hela familjen på fastigheten till vad Per Svensson kallar ”skogsdagarna”. Han beskriver det som ett mer socialt årsmöte där familjen umgås och tar sig an projekt i skogen.
– Vi har någon aktivitet varje år. Från början var det tänkt att vi skulle sätta plant och gallra men det visade sig svårt tidsmässigt. I dag handlar det mest om att röja en stig, bygga ett vindskydd eller ta in en föreläsare som berättar om området och skogens ekonomiska utveckling ur ett historiskt perspektiv. Men vi går också igenom budget, planer och de olika skogliga aktiviteterna som är gjorda. Och naturligtvis umgås vi, pratar minnen och äter god mat från lokala producenter. De senare åren har vi även bjudit in kompisar som gästarbetare. Men det handlar inte om så mycket arbete, det är mer umgänge, säger Per Svensson.
Skogsförvaltaren viktig som neutral part
Det finns såklart många utmaningar med att samäga skog, berättar han. Viljor och mål bland delägarna kan dra åt olika håll och i vissa fall leda till konflikter. Men trots att brödernas intresse för skötseln av skogen skiljer sig åt har de lyckats hitta en gemensam väg framåt i ägandeskapet och synen på hur skogen ska skötas. De har tagit hjälp av Skogssällskapet och skogsförvaltaren Erik Risby, något som både Per och Erik Svensson menar har varit viktigt för att lyckas.
– Det kan vara en utmaning om man är flera delägare med olika synpunkter och någon vill sköta allt själv. En förutsättning för att det här ska funka är att man har en rådgivare som alla litar på och tycker är bra, det har vi fått i Erik Risby, säger Erik Svensson.
– Till en början var det tänkt att vi skulle vara mer aktiva i skogsbruket och vi gjorde några försök att sätta plant själva. Men det visade sig vara mest realistiskt att ta in extern hjälp, säger Per Svensson.
Hur tar ni beslut om skogen?
– Efter några första inkörsår känner jag ganska väl av vad mina bröder vill och vad som är realistiskt. Under året checkar jag av vad Skogssällskapet har för idéer. När vi till exempel behöver göra vissa inköp har vi som rutin att man förankrar det hos de andra delägarna, sedan får man en vecka på sig att komma med synpunkter. Om man inte gör det går beslutet igenom. Det är ett slags passivt beslutsfattande som fungerar bra. Men det är viktigt att Skogssällskapet är en neutral part i samtalen, säger Per Svensson.
Gemensam vision viktig för delägarna
Det närmar sig jubileum för familjen – skogen och gården har funnits i släkten i snart 500 år och förhoppningen är att skogen ska fortsätta att gå i arv. Det ska finnas bra ekonomiska och kulturella förutsättningar för nästa generation att fortsätta sköta skogen.
Den långa traditionen på platsen och en gemensam vision om hur skogen ska skötas är viktiga ingredienser för att lyckas med samägandet, men också den glädje som skogen ger.
– Det är så mycket jobb med ett sådant ställe att jag skulle kunna åka upp varje helg och jobba mig fördärvad men ändå inte komma någonvart. Men jag kan inte bara jobba, jag vill se till att min familj tycker det är kul också. Vi har löpstigar, skidspår, klätterleder i berget och fina och städade badplatser. Det är vanligt att de vuxna barnen tar med sig
vänner från Stockholm till skogen för att fiska, jaga och umgås. Utöver att hålla skogen i gott skick skapar vi vår landsbygdsidyll.
Text: Elsa Sjögren
Dela
Våra tjänster
Vill du prenumerera...
...på vårt nyhetsbrev?
Fyll i din e-postadress här. Nyhetsbrevet innehåller tips och ny kunskap och skickas ut en gång i månaden.
...på Tidningen Skogsvärden?
Fyll i dina uppgifter här. Tidningen skickas därefter kostnadsfritt hem till dig fyra gånger per år.